שלום ליאור
חישוב הסתברות שווה לחלוקה של מספר האפשרויות הטובות – האירועים שאנחנו רוצים שיקרו – במספר האפשרויות הכולל – כלל התרחישים האפשריים. תחילה נחשב את ההסתברות עבור כל מאורע בנפרד:
1. עבור האירוע הראשון – אין הגבלה, רונית יכולה לבחור לימון מכל אחד מהעצים שבגינתה. כלומר, ההסתברות הראשונה שווה ל-1: 10 אפשרויות טובות חלקי 10 אפשרויות סה"כ.
2. עבור המאורע השני – היא יכולה לבחור בכל אחד מהעצים, *חוץ* מהעץ שבחרה בפעם הראשונה. כלומר, סה"כ יש לה 9 אפשרויות טובות מתוך 10 סה"כ – ההסתברות שווה ל9 חלקי 10.
3. עבור המאורע השלישי – היא יכולה לבחור בכל עץ *חוץ* מאלו שכבר בחרה בפעמיים הקודמות. לכן, יש לה 8 אפשרויות טובות מתוך 10 – ההסתברות שווה ל-8 חלקי 10, שבר שניתן לצמצם ל-4 חלקי 5.
לאחר שחישבנו את ההסתברות עבור כל מאורע בנפרד, יש לכפול את ההסתברויות זו בזו. זו כיוון שאנחנו רוצים לדעת מה הסיכוי *שגם* בפעם השנייה *וגם* בפעם השלישית היא בחרה בעצים שונים. נכפול 1 (ההסתברות הראשונה) ב-9 חלקי 10 (ההסתברות השנייה) ב-4 חלקי 5 (השלישית). נקבל 36 חלקי 50, שבר שניתן לצמצם ל-18 חלקי 25.
בהצלחה!
תיאורטית אפשר להעלות מספר בחזקה אי-רציונלית, אך לא זכור לי מצב כזה בבחינה.
אחד הכלים שאנחנו מלמדים בקורס להתמודדות עם מספרים לא נוחים לחישוב הוא הערכת סדר גודל. למשל, פאי שווה בערך ל3.14. במצב ההיפותטי בו נדרש לחשב 2 בחזקת פאי (שהוא מספר אי-רציונלי), ניתן להעריך את התוצאה כגדולה במעט מ-2 בחזקת 3, כלומר קצת יותר מ-8.
בהצלחה!
אסף